Matematika je kraljica znanosti

Matematika je kraljica znanosti. Je verjetno najbolj poštena in čista veda, ki jo boste kdaj koli srečali. (Nina Lobe Selič)

Matematika kraljica znanosti
Matematika kraljica znanosti

Velikokrat pri pouku matematike me vprašate, ZAKAJ MATEMATIKA? KJE NAM BO TO PRIŠLO PRAV?

Gotovo je odgovorov več možnih in vsi so pravi. Spodaj delim moje prepričanje o matematiki:

Matematika je povsod okoli nas

  1. Matematika nas obdaja povsod in mi jo uporabljamo, ker je edino nam je to logično, naravno. Uporabljamo jo, pa je niti ne zaznamo. Nam pa olajša stvari (in ne, ne bom navedla, procente, geometrijo, kuharske recepte,….čeprav to je uporaba matematike :P)
    – primer 1: človek je bitje navade, ko enkrat razmislimo, kaj deluje za nas, to počnemo po zaporedju – primer: razmislite, kako si umijete zobe, zjutraj. Pridete, vzamete ščetko, vzamete zobno pasto, isti gib in količina zobne paste na ščetko (nekateri direktno v usta)… vsi ti rutinski postopki so uporaba matematike. Zakaj tako mislim? Pravilen postopek, na koncu rezultat in tudi zmožnost, da si ta postopek predstavljamo v glavi, kljub temu, da ga sedajle niste šli naredit.
    primer 2: če hodite po prostoru in želite priti iz ene točke do druge, boste brez, da imate druge naloge vedno šli po najkrajši poti. O tem ne boste razmišljali. Kar storili boste. Primer: postavili so novo trgovino. Postavili so potke do trgovine. Kaj je bila težava z nekaterimi potkami. Niso bile najkrajše možne do vhoda. Ljudje so si poiskali rešitev in po travi naredili novo diagonalno pot.

    Teh primerov je gotov še množica,… ampak zakaj potem v šoli kvadratna funkcija???? In ne načrtovanje potk…..????

Matematika v šoli

Matematika v šoli: čeprav zgleda matematika v šoli nekaterim, kar nekaj, neuporabna, čudna, nič življenjska, se mi zdi, dobro premišljena… Pokrije njene najpomembnejše osnovne elemente: števila, izraze in funkcije,… Potem še pa malo geometrije…Na nas ima dva učinka, prvi je, da poznamo osnove matematike in da se nekateri lahko že iz tega zabavajo in zamotijo (npr. jaz 😉 ), druga pa ima globlji pomen za vaše možgane, ki se s tem krepijo, si znajo zastaviti vprašanja, razčleniti problem in slediti postopku, to pa, če dobro pomislite, je naše življenje, ki nas obdaja…no, pa smo spet tu: MATEMATIKA JE KRALJICA ZNANOSTI in razvoja in vsega okoli nas in …

Matematika največji adut lenuhov

Matematika – največji adut lenuhov. Nekje sem slišala: ,,Matematika je umetnost, kako se izogniti računanju.” Sliši se smešno, ampak pri matematiki vedno poskušamo poenostaviti, optimizirati, rešiti,… Tako je potrebno vedno razmisliti, ali lahko pri mojem delu kaj izboljšam in poenostavim… Npr, režete enake velikosti papir, ali jih lahko več hkrati?…

Matematika – edino preverjeno znanstveno orodje za vse znanosti

Matematika – edino preverjeno znanstveno orodje za vse znanosti: vsaka znanost, naj bo to naravoslovna ali družboslovna, opisuje njene pojave, dosežke, izsledke z matematiko… včasih mora celo počakati, da se kaj odkrije v matematiki, da lahko nadaljuje… Družboslovne vede temeljijo na statističnih dokazih in izsledkih, fizika na bolj teoretični matematiki, ekonomija, informatika, računalništvo, tehnika,… še jeziki uporabljajo diagrame in ostala orodja, da razčlenijo svojo strukturo,… Pomislite na znanost, katero koli, in tam bo matematika, kot tiha prijateljica, podpirala in razlagala, gradila temelje…

Matematika je dobrosrčna

Matematika – dobrosrčna: Vsak dober matematik, ki odkrije kakšno novo stvar, jo objavi v matematičnem zborniku in jo predstavi celemu svetu. To pomeni, da se lahko razvija in krepi s super hitrostjo. Vsem so njegove rešitve dostopne in lahko nadaljuje razvoj, kjer se je ta ustavil. Si predstavljate, da bi se to zgodilo v drugih znanostih – ki mimogrede uporabljajo brezplačno matematiko, da potrdijo, opišejo, ugotovijo svoje dosežke… – zdravila bi bila vsem takoj dostopna, … tehnični izdelki bi bili odprto načrtovani, avtomobilske rešitve,…vsi izumi tega sveta bi bili dostopni in vsak bi jih lahko nadgradil… Vsa pohvala vsem matematikom za tako nesebično in temeljno podporo vsemu ostalemu svetu.

Če bi imela še več časa, bi se dalo še kakšno reči na to temo…. Dolgo sem mislila, da je matematika kraljica znanosti, vse bolj ugotavljam, da je mogoče še kaj več.

Nina Lobe Selič (Nina Razlaga)

ninarazlaga

Razlaga video vsebino na spletni strani nina-razlaga.si. Ime dobila za razlago. Je profesorica matematike.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja